Saturday 28 April 2012

Jávai, vagy portugál szilva (Jamun, Jambul)

Nem tudom elégszer mondani, hogy itt minden mennyire más, mint otthon. Itt tavasszal hullanak a fákról a levelek (megjegyzem meg tudom őket érteni, napok alatt olyan meleg lett, hogy mi is dobáltuk le magunkról a ruhát) és nyárhoz közeledvén egyre kisebb a gyümölcsválaszték. A mangónak van ilyenkor szezonja, úgyhogy ez sokféle változatban fellelhető, egyébként görögdinnye, sárgadinnye, alma, narancs adja a választékot. Igy aztán nem csoda, hogy a közértbe dzsesszelvén nagy örömmel láttam, hogy van egy újfajta gyümölcs is. Úgyhogy megvettem. 
Jamunnak hivják, és szinre szagra olyan, mintha a som és a feketeáfonya dévaj együttlétéből született volna. A csajok gyümölcsös könyvében indiai szilva néven virit. Szerintem ezt a gyümölcsöt csak az hivja szilvának, aki még nem látott szilvát. Nyersen elég húzós és savanyú. Főzve viszont jobb. Mindenesetre megkóstoltuk és már tudjuk, hogy ilyen gyümölcs is van. Otthon majd csak kicsit fogunk utána sirni.

No comments:

Post a Comment