Saturday 28 April 2012

Benne voltunk ...

Na nem a TV-ben (bocs Hajós András), hanem az újságban. Abban a lapban, amit itt Indiában a külföldieknek jelentetnek meg. Culturama-nak hivják, és nem azért, mert mi is voltunk benne, de szerintem nagyon szinvonalas lap. 
A lapnak van egy rovata, ahol kiválasztanak az ország nagyobb városaiba érkező külföldi családok közül párat és velük interjú készül. Ez nálunk úgy történt, hogy kaptunk hat kérdést e-mailben, ezeket megválaszoltuk és visszaküldtük. Precizen öt választ, mert a hatodik kérdés arra vonatkozott, hogy voltunk-e már indiai esküvőn, de mivel ez eddig kimaradt, erre nem irtunk semmit. 
Megjegyzem nem vagyok egy Shakespeare, de az azért meglepett, hogy a válaszainkat teljesen átirták. Ha mindez pusztán nyelvi helytelenkedéseim korrekciója lett volna, a békát lenyelem. De voltak tartalmi vadhajtások is, igy ezeket lenyesegettem. Megjegyzem valamiért a tartalmi ferdülések azon irányba mutattak, hogy milyen féktelen boldogság számomra Indiában élni. Azért javitottam. Mondtam, nem mindig.
A másik meglepetés az volt, hogy a lektor, aki azért javitotta soraimat, mert ő angolból ofébb, mint én volnék, lazán kijavitotta a kedvenc kajának megjelölt barinkat birkára. Ez fájt! A különbség ugyanis fényévnyi. A bárányt szeretjük, a birkát nem. Az persze általános, hogy az indiaiak nem ismerik fel a különbséget az egyes húsok és izek között, tehát kár például azon izmozni, hogy bárányt vennék nem birkát, tyúk kéne, nem csirke, mert indián kartácséknak fogalmuk sincs. Hasonlóképpen az is az abszolút újdonság erejével szokott hatni, amikor vázolom, hogy friss zöldséget szeretnék, mert annak más az ize, mint az öregnek. Álláspontjuk szerint azt csak tovább kell főzni, de mivel mindent úgyis jól megfőzünk, ez tulajdonképpen mindegy.   
Adódhat még a kérdés, hogy miért választottak minket? Természetesen, mert okosak, szépek és érdekesek vagyunk. De ha nem, akkor azért, mert meglehetősen kevés magyar család jön Indiába lakni, a mi ismerősünk, aki beajánlott minket az újsághoz, gyakorlatában mi voltunk az elsők. 
Mellékelten bemásolom ide az interjúnkat, nem minden szó a sajátunk, de ilyen lett. 


  1. My India, My Country
The “creativity” with which Hungarians and Indians solve problems. In our case it is usually because of insufficient resources and money. Also, we prioritise  problems on the basis of what is important and urgent. Also, I have noticed that Indians are slightly laid-back compared to us. 

  1. My Favourite Indian
Rabindranath Tagore! That’s because he invited the famous Hungarian orientalist Gyula Germanus and his wife to India. They fell in love with the country and wrote a book, describing their experience. It is called the Fire of Bengal and was the bestseller in Hungary. This is the book most Hungarians refer to, to know about Indian life and culture.   

  1. My Indian Cuisine
Lamb shanks! Lamb shanks baked in tandoor are tender and delicious. A real treat for the taste-buds!
The fruits and vegetables here are always fresh and very tasty. We love eating them!

  1. My India Insight
What we like about Indians is that, they are interested in other cultures and are very open. What we do not like is that you have to take off your shoes in many temples. If it is expected from us to respect your temples than you also need to respect them by keeping them clean.

  1. My Tip to India
We are pretty straightforward, so you can tell us what you think. Please do not read in-between lines. This would lead to unnecessary complications. It is always better to explain the entire scenario to us.
We would appreciate it if you talk to us slowly, since we are not native speakers of English

Megjegyzem új zélandi szomszédasszonyom olvasta az interjút, és mondta, hogy nagyon igazunk van. Éljenek a kedves szomszédok! 

No comments:

Post a Comment