Friday 11 May 2012

Loquat (japán / kinai szilva)

Ez a növény állitólag Kina középső részéről származik, de mára elterjedt Ázsiában is. Szerencsére, mert finom. A külső héját le kell húzni (könnyen lejön), magot kiköpni és nyami!

 

Izre és állagra emlékeztet egy sárgabarackkal keresztezett szilvára.
Havonta szorgalmasan vásárolom az eddig egyetlen fellelt indiai főzőújságot, a Good Food indiai kiadását. Lapozgatom is lelkesen azon reményben, hogy talán kiokosit a helyi hozzávalók használatáról. Hát azt pont nem. Úgyhogy ha veszek valami spécit kénytelen vagyok én kitalálni mit készitsek belőle.
Most a Galette mellett döntöttem, Donna Hay nyomán.

Galette  

Tészta:
 250 gr liszt (fele fehér, fele teljes kiőrlésű),
125 gr vaj,
65 gr barna cukor,
egy csipet só,
2 tojás (csak fehér lisztnél egy is elég).

Töltelék:
egy nagy maréknyi szilva,
egy nagy maréknyi loquat (akinek nincs japán szilvája, használhat csak szilvát, sárgabarit, az eredeti recept őszibarival ajánlja),
3 - 4 ek lekvár (nálam ribizli).

Morzsa:
6 gr teljes kiőrlésű liszt,
6 gr vaj,
6 gr barna cukor,
6 gr őrölt mandula.

1. Elkészitjük a tésztát. Vajat a lisztbe belemorzsoljuk, egy csipet sót beledobunk, belekeverjük a cukrot, majd a kicsit felvert tojásokat. Ha a tészta kicsit ragadós lenne, némi lisztbe beleforgatjuk és félretesszük a hűtőbe pihenni.
2. Megpucoljuk a gyümölcsöket.
3. Sütőt előmelegitjük 200 fokra (hidegebb országokban lehet ezzel kezdeni az előkészületeket, ez nálam az utolsó utáni pillanat feladatai közé szokott tartozni).
4. Tépünk egy nagyobb sütőpapirt, ezen kinyújtjuk a tésztát kerekre (kb. 30 cm átmérőjűre), kb 1/2 cm vastag legyen.
5. Megkenjük lekvárral a közepét úgy, hogy a széleitől kb. 7-8 cm-re már ne legyen rajta lekvár. A gyümölcsöt a lekvárra szórjuk és óvatosan ráhajtogatjuk a tésztaszéleket a gyümölcsös töltelékre. Utána a sütit sütőpapirostól rácsúsztatjuk egy lapos tepsire.
6. Elkészitjük a morzsát. Összekeverjük a lisztet, cukrot, mandulát. Belevágjuk a hideg vajat és belemorzsoljuk. Nekem nedves homokra emlékeztető állagú cucc lett belőle. A morzsát a süti tetejére szórjuk (ha túl sok lett a morzsa félre lehet tenni, jól eláll) és mehet a süti a sütőbe. Nálam 50 percet sült. Akinek jobb sütője van, ott szerintem kevesebb idő is elég.  

No comments:

Post a Comment